Skip to content
Start gratis demo
4Z3A0059
Agnes Nordin2024-06-11 16:53

Hur startar man en e-handel?

Många funderar på att starta en e-handel och vill förverkliga sin dröm - men hur gör man egentligen? Känns det som en djungel där du inte vet vart du ska börja? Vi hjälper dig genom att lyfta tre viktiga punkter.


  • Vad är affärsidén?

Har du en affärsidé men vet inte hur du sätter igång, eller har du en dröm om att driva en e-handel men vet inte vad du ska sälja? Oavsett vad, så är denna punkt den absolut viktigaste - utan affärsidén tar vi oss inte särskilt långt oavsett hur bra vi gör resten.


När du funderar på att starta en webshop är det klokt att analysera marknaden - finns det ett behov av denna produkt eller tjänst? Särskiljer sig din produkt mot dina framtida konkurrenters? Om du ska sälja något unikt ställer det krav på dig att förmedla varför dina potentiella kunder behöver det du erbjuder. Om du däremot säljer något som redan finns på marknaden behöver du fundera på hur du särskiljer dig från konkurrenter. Är du billigare eller erbjuder du ett mervärde såsom rådgivning, personlig service och snabb leverans?

 

  • Välj en plattform som passar din affärsidé

När du har din affärsidé är steg två att fundera på vilken plattform du vill använda för din webshop. Här finns det många alternativ och vi ska reda ut vilken typ av plattform som passar för olika typer av e-handlare.

Beroende på affärsidé och ambition kan valet av plattform anpassas så att det passar dig och din verksamhet. En flexibel SaaS-lösning som Acendy ger dig fördelarna med en ständigt uppdaterad plattform som hela tiden anpassas efter den dynamiska värld vi lever i. Säljer du en produkt som kräver mer unika funktioner och integrationer passar en skräddarsydd e-handelslösning som Wikinggruppen bättre.

Ska du kombinera din e-handel med fysisk handel är det en god idé att välja en plattform som erbjuder ett kassasystem som synkroniserar lager och kampanjer med din webshop. På så sätt möter du kundernas förväntningar samtidigt som du får en effektiv vardag.

Det är också viktigt att se över vilka integrationer för logistik, affärssystem och orderhantering som finns tillgängliga på den plattform du önskar använda. Många uppskattar smidiga lösningar som är flexibla och inte tidskrävande. Att välja en leverantör som erbjuder specialistkompetenser under samma tak förenklar din vardag då du slipper vara en mellanhand och istället kan fokusera på din verksamhet och det som genererar intäkter.

4Z3A9164

 

  • Att komma igång

Nu är det dags att sätta igång. Du har valt en plattform och testat demobutiken, och du kan nu börja bygga upp din butik med produkter, texter och en design du gillar.

Du går live och vill börja sälja - men hur lockar du in besökare till sidan? Tyvärr är det inte så enkelt att det trillar in nyfikna besökare som om du hade haft en fysisk butik på en välbesökt shoppinggata - du måste visa att du finns. Vi rekommenderar Google- och Sociala medierannonsering för att både börja bygga varumärke, driva trafik och generera konverteringar. Tycker du att det är svårt finns det många duktiga specialister inom området som både gör annonseringen kostnadseffektiv och ser till att den presterar i linje med era mål. Vi rekommenderar dessutom att löpande arbeta med SEO, vilket du gör genom att skriva välformulerade och unika texter till bland annat produkter och varugrupper, för att successivt börja plocka placeringar i de obetalda sökresultaten. SEO är ett långsiktigt arbete och tar tid, men det kommer ge din webbplats både auktoritet och trafik och blir därmed en viktig kanal för framtida försäljning.

 

  • Jaha, vad gör jag nu då?

Känns det fortfarande som en djungel eller har du fått de svar du sökte? Att starta e-handel kan vara steget mot någonting väldigt stort och häftigt. Vårt viktigaste tips är att våga - ta ett steg i taget och ta hjälp av de som kan. En bra och hjälpsam support hos din e-handelsleverantör är viktigt så att du kan vända dig till personer med stor insikt och erfarenhet inom området. 

Så vad gör du nu? Vill du testa en demobutik hos Acendy så gör du det enkelt här eller vill du först prata med oss?


Stort lycka till med din e-handel, vi tror på dig!

avatar

Agnes Nordin

Välkommen att kontakta mig!

KOMMENTARER

RELATERADE ARTIKLAR