Funderar du på att ta med influencer marketing och/eller UGC (user generated content/användargenererat innehåll) i din marknadsföringsstrategi? Det kan vara lite vanskligt att veta hur du ens ska börja leta efter samarbeten eller hur du ska engagera dina följare och välja ut innehåll att använda. Vad ska du tänka på när du letar efter ett samarbete som kan passa för ditt företag? Vilken budget är rimlig att lägga på ett samarbete? Hur ska du gå tillväga för att använda UGC? Självklart har vi tagit reda på tips åt dig!
Först och främst, vad är skillnaden på influencer marketing och UGC?
Influencer marketing innebär att du marknadsför ditt varumärke genom att dra nytta av influencerns räckvidd och trovärdighet hos sina följare. UGC å andra sidan, handlar om naturligt innehåll och rekommendationer som kommer från dina kunder och att, med tillåtelse från dem, använda dem i din marknadsföring.
Därför är det kanske inte så förvånande att influencer marketing ofta är mer kontrollerad eftersom en strategi har tagits fram för hur marknadsföringsinsatsen ska riktas. UGC är istället en mer spontan och äkta kontakt med din målgrupp. Det finns ingenting som säger att du måste välja mellan dessa, då de kan komplettera varandra på ett framgångsrikt sätt.
Hur kommer jag igång med ett influencer-samarbete?
Först och främst, har du satt ett tydligt mål för denna typ av samarbete? Är det till exempel viktigast att öka försäljningen i första hand? Då kan det vara målet. Tänker du istället mer på att sprida varumärkeskännedomen, till exempel om du har ett nystartat företag eller behöver nå ut till fler kunder som ännu inte hört talas om ditt varumärke eller besökt din webbplats? Då bör målet fokusera på det. Det är jätteviktigt att ha en tydlig plan innan du gör någonting annat.
Hur identifierar jag rätt influencer för mitt företag?
Olika plattformar (Instagram, Facebook, TikTok, YouTube osv.) kan passa för olika företag. Börja med att välja rätt kanal utifrån ditt varumärke och var din målgrupp befinner sig.
En annan faktor är att välja en influencer av rätt storlek vad gäller följare och liknande. Det kan vara lätt att tänka att du behöver samarbeta med en stor influencer med många följare för att få bäst effekt. Det kan dock vara ett smartare val att välja en mikro- eller nanoinfluencer, eftersom de ofta har högre engagemangsnivåer och är kostnadseffektiva i jämförelse med större influencers.
En till faktor att ha i åtanke är att det är viktigt att skapa långsiktiga och genuina relationer. Satsa på att samarbeta med någon som du genuint tycker passar för ditt varumärke och som är intresserad av att bygga en relation på lång sikt samt på riktigt gillar din affärsidé och dina produkter/tjänster. Att personen har samma värderingar som du och ditt företag är också viktigt.
Vilka tips finns om jag vill prova att använda mig av UGC/användargenererat innehåll?
1. Låt dina följare få friheten att skapa kreativt innehåll.
2. Genom att hålla i tävlingar kan du öka engagemanget hos dina följare och få dem att skapa och dela innehåll.
3. Ett alternativ till tävlingar är att erbjuda rabatter eller giveaways.
4. Var tydlig från start om vilken typ av innehåll du söker, då det kan undvika både missförstånd och juridiska problem.
5. Tänk på att se till att du har tillstånd att använda innehållet som dina följare skapar innan du delar det i dina egna marknadsföringskanaler.
Hur ska jag tänka med en budget för influencer marketing?
Som vi tidigare har varit inne på, så kan kostnaden variera beroende på hur många följare influencern som du vill samarbeta med har. En fördel med mikro- eller nanoinfluencers är att de kan kräva mindre budgetar än större och mer brett kända influencers troligtvis gör.
Beroende på vilken eller vilka plattformar du vill och bör synas på så kan du också behöva bredda budgeten. YouTube och Instagram är två plattformar som kan vara dyrare än andra. Detta beror dock på typen av innehåll (exempelvis video jämfört med bilder och blogginlägg) och vilka influencers det handlar om. Om vissa dyrare plattformar är där din målgrupp till högsta grad befinner sig, så kan det vara värt att satsa mer budget där för att nå den.
Oavsett vilken budget du har planerat att spendera, så tänk på att ha ett tydligt avtal från början där det är specificerat vad som förväntas av båda parter. Detta inkluderar förutom kostnader även innehåll, betalningar, tidslinjer m.m. Det finns olika betalningsmodeller att använda sig av, så fundera i förväg på vad du föredrar. Det kan vara engångsbetalningar, prestationsbaserade avtal, gratis produkter eller en kombination av några av dessa.
Ett best practice-tips är att börja med en mindre “testkampanj”. Denna ger dig stor möjlighet till att förstå vilken budgetnivå som är både rimlig och rätt för dig, efter utvärdering av resultatet. Precis som det gäller att göra gällande annonsering i olika kanaler, så bör du även för influencer marketing överväga att öka budgeten om kampanjen ger önskad avkastning på investeringen. Det är ett sätt att återinvestera framgångar för framtida liknande initiativ.
Glöm inte att alltid ha en buffert för oförutsedda kostnader eller för att kunna ta tillvara på nya möjligheter snabbt under tidens gång.
Finns det regelverk och ramar för influencer marketing och UGC?
Ja, det gör det. Dels vad influencers själva behöver tänka på och hur avtalet mellan dem och företagen ska se ut. Rättigheter och ansvar bör tydligt finnas med i avtalet. Det innefattar vad som ska levereras och hur det får användas, betalningstermer m.m. Dessutom finns till exempel marknadsföringslagen att följa. Den inkluderar även etiska aspekter.
Som vi varit inne på tidigare så är en laglig aspekt även att UGC-kreatörer behöver ge explicit tillstånd till att företaget får återanvända deras innehåll. Vid UGC-samarbeten kan det också ske insamling och användning av personuppgifter, vilket innebär att du självklart behöver följa dataskyddslagar som GDPR.
Några sista råd
1. Tänk på att du vill att innehållet ska visa på trovärdighet och engagemang, så att samarbeten blir äkta. Risken är att det lyser igenom om de inte är det.
2. Flexibilitet är viktigt eftersom du inte vet på förhand hur resultaten och användar-återkopplingen blir. Det kan krävas att du anpassar din strategi.